Moong dal Dhokala💖
Hey Friends..
Welcome to the Isha's Kitchen.
Today I come up with one super healthy and super tasty yummy recipe and specially for kids.
So the recipe name is Moong dal Dhokala.. It is very healthy and tasty...Must try it friends and don't
forget to comment if you have any questions or
suggestions...💖💖
Moong dal is very healthy. It is rich in Vitamin A, B, C and E and also in many minerals including iron, calcium, and potassium. It's very beneficial for kids. So you must try this recipe for all this health benefits. Also do comment and share this recipe with your friends.
I am waiting for your responses ..
Go and read out...👇👇👇👇💕
Ingredients:
Ingredients :-सामग्री :- Moong dal flour- 1 and 1/2 cup मूंग दालआटा- 1और 1/2 कप Eno -1 tsp ईनो- 1 चम्मच Coriander हरा धनिया Mustered seeds - 1 tsp राई - 1 चम्मच oil - 4 tsp तेल - 4 चम्मच Sesame seeds - 1/2 tsp तिल- 1/2 चम्मच sugar - 4 tsp शक्कर- 4 चम्मच Green chilli - 2 हरी मिर्च - 2 Salt as per taste नमक स्वादानुसार
Procedure :-
- Take a steel bowl and spread oil from inner side properly.
- एक स्टील की कटोरी लें और अंदर की तरफ से तेल को अच्छी तरह से फैलाएं।
- Take a cooker and pour water in it and put it on the high flame for pre heat. I am using traditional idli cooker hear you can also use kadhai with proper cover.
- एक कुकर लें और इसमें पानी डालें और तेज आंच पर पहले से गरम होने के लिए रख दें।मैं एक पारंपरिक इडली कुकर का उपयोग कर रही हूं, आप कढाई को उचित आवरण के साथ भी उपयोग कर सकते हैं।
- Take a moong dal flour, add sugar, salt in it. You can also add a pinch of turmeric. But it should be properly mixed, otherwise colour of dhoaka will change to red.
- एक मूंग दाल का आटा लें, इसमें चीनी, नमक डालें। आप एक चुटकी हल्दी भी मिला सकते हैं। लेकिन इसे ठीक से मिश्रित किया जाना चाहिए, अन्यथा रंग बदल जाएगा।
- Mix it properly and make a fine batter.
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Now add eno and 2 tsp oil in and quickly mix and pour mixture in pre heated steel bowl. Make sure this process should be very quick otherwise dhokala will not become a spongy.
- अब इनो और 2 टीस्पून तेल डालें और जल्दी से मिक्स करें और पहले से गर्म स्टील के कटोरे में मिश्रण डालें। सुनिश्चित करें कि यह प्रक्रिया बहुत जल्दी होनी चाहिए अन्यथा ढोकला अच्छा नहीं बनेगा।
- Cover it and cook for 12 mins on high flame.
- इसे ढककर तेज आंच पर 12 मिनट तक पकाएं।
- For tadka Add 2 tsp oil let it become hot and add Mustered seeds, sesame seeds and pieces green chilli in it .
- तड़के के लिए 2 टीस्पून तेल डालें और इसे गर्म होने दें और इसमें सरसों, तिल और हरी मिर्च के टुकड़े डालें।
- After 12 minutes turn off the flame and remove cover. Put the other side of spoon in that and you must have clean spoon side out. This means your dhokala is perfectly cooked.
- 12 मिनट के बाद आंच बंद कर दें और कवर हटा दें। उस में चम्मच रखो और आप साफ चम्मच बाहर होना चाहिए। इसका मतलब है कि आपका ढोकला पूरी तरह से पकाया गया है।
- Spread tadka over it and let it cool for some time.
- इसके ऊपर तड़का फैलाएं और इसे कुछ देर के लिए ठंडा होने दें।
So your Easy tasty Healthy Moong dal dhokalaServe it
with green chatni or sauce.....💗💗💗💗
Bonus tip:
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You may also add green chilli paste inside a batter if you like..
This recipe is very healthy and easy Moong dal Dhokala ...If you liked the recipe then do comment and don't forgot to share with your friends.. It's easy and too much tasty 😋..Must try it.
Thank You..
The Isha's Kitchen.
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